Assalamualaikum.....jom cuba...
                
sedap dimakan panas2 dan cicah cili sos..
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
2 biji bawang besar7 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
Cara-cara
- Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr....biase dipanggil bawang jepun..
 - Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
 - Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
 - Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
 - Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
 - Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi.
 
SELAMAT MENCUBA !!
                        
                        
                        
                        
                        
                        
2 comments:
sedapnyaa...
macam super ring lak...
Post a Comment